Läs mer om
Synden i Mölle
Ursprungligen var Ransvik en inskeppningsplats för kol till fyren som alternativ till närmare belägna vikar, men det är inte det som gjort Ransvik berömt. Det är något mycket härligare! Det började troligen med studenter från Lund. Allt är sig inte så olikt när man tänker efter. Efter deras vandringar på kullen så hittade de denna lugna och fina vik där de tog sig ett svalkande bad. Det som då var nytt var att båda könen var representerade – Europas första gemensamhetsbad var ett faktum och synden hade kommit till Mölle. Män och kvinnor badade tillsammans och när ryktet spred sig kom de danska turisterna och anslöt sig till de frigjorda studenterna. Inte heller helt otroligt när man tänker efter. Intresset växte hela tiden och vid sekelskiftet började hovfotografen Peter P Lundh avbilda de badande syndarna. Bilderna blev till brevkort som såldes till de avporträtterade. Dessa använde korten till att skicka hälsningar hem varvid intresset ytterligare stegrades.
En uppskattad reseskildring i Berliner Zeitung och en utställning med Peter P Lundhs bilder i Berlin gav en boom till badturismen vid Ransvik. Befintliga hotell i Mölle fick bygga ut och nya byggdes i rasande fart. Så byggdes 1909 Grand Hotell, ett av de få hotell som fortfarande är öppet och stolt som en tupp står Grand där uppe på höjden i Mölle och blickar ut över havet, som om tiden stått still.
Turisterna kom ofta med båt från Köpenhamn, två ångare om dagen lade till i Mölles hamn. Efter 1910 kunde de också anlända via den nya järnvägen. Direktvagnar från Berlin anlände till Mölle med tusentals tågresenärer per säsong.
Att åka till Mölle på denna tid var inte helt bekymmerslöst då den ansågs som en syndig ort, så därför valde många av de svenska turisterna som stannade en hel sommar att eftersända sin post till närliggande Arild för att inte avslöjas som en del av spektaklet.
De badsugna besökarna, och de som ville se naken hud och kroppsformer under de allt annat än skylande baddräkterna, gick sedan klippstigen till Ransvik från Mölle via Solviken. En vacker promenad än i dag! Ville man inte gå så kunde man även med båt ros från Mölle hamn av vänliga och smarta Möllebor som insett att man kunde tjäna pengar på turister på fler sätt än bara boende och mat. Många förfasade sig över det syndiga levernet i Ransvik, andra var förtjusta! Många skildringar från den tiden visar båda reaktionerna.
Den svenska synden föddes sannolikt just här i Ransvik och vi tycker nog att man kan lägga till vårt lands resa mot jämlikhet mellan könen i den vaggan också! Det var där och då som, genom promiskuösa badbilder, nakenheten i Sverige blev känd. Tack vara fotograf Peter P Lund finns det en skatt av bilder som bär en fascinerande vittnesbörd om Ransvik för 100 år sedan och tack vare honom är ”Synden i Mölle” en del av svensk historia. Kaffestugan byggdes 1921 för att badgästerna skulle kunna få lite förtäring. Stugan uppfördes på uppdrag av AB Kullabergs Natur, och arkitekt var Salomon Sörensen, stadsarkitekt i Malmö. Den har sedan dess alltid använts som kafé med undantag för en period under andra världskriget då hela Kullaberg var avspärrat.
Vi har en hel del bilder från den här tiden uppsatta i vår matsal och ni är varmt välkomna att titta förbi för att själva beskåda den svenska synden.
Vi kan även varmt rekommendera en bokserie av författarna Erik Magnusson och Frederic Täckström. Kanske speciellt del 2 – ”När Synden kom till Mölle”. I den här boken djupdyker Erik och Frederic i ämnet. De har i ord och bild dokumenterat ortens tidigaste badhistoria. Bland ett rikt material som aldrig tidigare visats för en svensk publik finns erotiska dikter från Mölle från 1910-talet och tidiga danska nakenbilder från Kullens klippor.
De har under de senaste åren vunnit stor uppmärksamhet för sina rikt illustrerade böcker om forna dagars badliv i Mölle, Arild, Båstad, Torekov, Ängelholm och Skälderviken. Det är fantastiska böcker och ni kan bland annat hitta dem här.