Det frivola Ransvik

Redan på 1800-talet badade i Ransvik män och kvinnor tillsammans. En oerhörd lössläppthet med den tidens moral. Konung Oscar II välsignade dock Ransvik med sin närvaro och mildrade därmed den ”syndstämpel” som vilade över platsen.

De första decennierna på 1900-talet blev Ransvik en av Europas mest frekventerade badplatser. Direkttåg gick från Berlin till Mölle, varefter de badsugna gick den korta promenaden till Ransvik för att ta stärkande havsbad. 1921 byggdes kaffestugan där badgästerna serverades ”kaffe med dopp”.

Personalen

Ellens Café i Ransvik är ett familjeföretag som ägs av Ellen och Anders Kjellner. De tog över den anrika kaffestugan våren 2004.

 
Ellen Ellen Kjellner ägnar sig under 2017 åt att uppfostra vår hund, Rosa, i vårt nya dalahem i Linghed, tre mil öster om Falun. Hennes kok- och bakkonst lever dock vidare på Ransvik i form av recepten på mycket av utbudet på Ransvik.
Anders Kjellner driver Ransvik under 2017. Ett stort ansvar att axla förstås, men med hjälp av duktiga medarbetare kommer det att gå. Ellen Ömmelspång har trots sin ungdom redan satt sin prägel på Ransvik. Nya bakverk, nya ansvar. Ellen kommer att vara inköpsansvarig under högsäsongen. Wioleta Kupc har två säsonger bakom sig på Ransvik och behärskar nu svenska så bra att alla gäster kan få svar på sina frågor. Wioleta kommer under högsäsongen att ansvara för egenkontrollen av livsmedelshygienen i form av tillsyn av journalföring och temperaturmätningar. Joar van de Beld är redan van vid arbete i servering, han kommer också att sälja böcker vid reservatsentrén. Två trevliga ungdomar har anställts nya i år, Fabian Täckström och Linnea Ömmelspång, de kommer att utvecklas till durkdrivna caféarbetare under sommaren. Anders
Marie Marie har funnits med på ett hörn också i år i form att att introducera Ellen Ömmelspång i bakutrustningens egenheter på Ransvik. Och har generöst delat med sig av sina recept. Tack för det Marie!